Rondje Winterswijk17-06-2015

Vandaag een rondje Winterswijk gedaan. Als eerste naar de "Borkense baan" geweest. Dit is de oude, niet meer gebruikte, spoorlijn van Winterswijk naar Borken.

De oude spoorbaan wordt overwoekerd door planten en struiken.

De rails zijn blijven liggen en alleen bij een aantal oversteken weggehaald. Het is nu een gebied waar ongeveer 25 soorten vlinders voorkomen, vandaag ook één van de redenen om hier naar toe te gaan. Naast vlinders komen er ook diverse reptielen voor. Vooral de zandhagedis voelt zich hier goed thuis. Op het grindbed van het spoor kan hij zich in het zonnetje lekker opwarmen. Naast de diverse dieren komen er ook verschillende bijzondere planten voor.

Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata)

Waarschijnlijk bosorchis (Dactylorhiza fuchsii). Het middelste gedeelte van de bloem steekt iets verder naar beneden door.

Gevlekte orchis (Dactylorhiza maculata).

De margrieten bloeien volop.

Als je het pad af loopt kom je uit bij 't Nonnenven. Dit is een voormalig grindgat waar het grind voor het grindbed van de spoorbaan uit werd gehaald. Nu is het het domein van waterlelies, (water)vogels en diverse libellen.

Bloeiende witte waterlelie (Nymphaea alba).

Viervlek (Libellula quadrimaculata).

Na het bezoek aan de Borkense Baan doorgereden naar 't Wooldse Veen. Een hoogveengebied dat één geheel vormt met het Duitse natuurgebied Burlo-Vardingholter Venn und Entenschlatt. Eind mei bracht ik ook al een bezoek aan dit natuurgebied. Toen zaten er diverse zandhagedissen zich in het zonnetje op te warmen. Vandaag helaas geen één gezien, wel een spannetje blauwborsten. Het vrouwtje was op jacht naar libellen en het mannetje zat zich even lekker op te poetsen.

Er waren ook diverse libellen actief, het merendeel was te actief om deze vast te kunnen leggen. Gelukkig bleef de volgende even rustig zitten.

Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula)

De dopheide en veenpluis stonden volop te bloeien. Naast deze soorten stonden er ook minder algemene soorten zoals de wateraardbei (Comarum palustre) en rondbladig zonnedauw (Drosera rotundifolia).

Door het gebied loopt een houten vlonder waardoor je niet door het veenmoeras hoeft te lopen (weg te zakken). Op deze vlonders is gaas gespannen zodat ze niet te glad zijn. Om de zonnedauw op de foto te zetten ben ik op deze vlonders gaan liggen, de plantjes stonden ongeveer 30 cm. lager dan de vlonder. Na verloop van tijd is dit gaas echter niet heel fijn om op te liggen. Gelukkig is het resultaat het waard geweest.

Rondbladig zonnedauw.

Detailopname van rondbladig zonnedauw.

Het laatste stuk van de route loopt door een klein stukje bos. Op een van de bomen zaten twee grote bonte spechten op zoek naar wat eetbaars. Iedere keer als ze even aan de achterkant van de boom zaten, kon ik weer een paar passen dichterbij komen en bleven ze rustig doorgaan met zoeken naar eten. Een aantal van de mooiste foto's uit deze serie.

De dag afgesloten met een bezoek aan de Bekedelle. Bij de watermolen Berenschot de auto geparkeerd en vanaf daar langs de Boven Slinge gelopen.

Doorkijkje op de Boven Slinge.